config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Scorpio
Sun in Scorpio
29 degrees
Leo
Moon in Leo
11 degrees
Third Quarter Moon
Third Quarter Moon
20 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Ψυχολογία

Carl G. Jung (1875-1961): Χρονολόγιο

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung), υπήρξε ένα πρωτοπόρο πνεύμα στον τομέα της ψυχολογίας, που άφησε τη σφραγίδα του στην εξελικτική διαδικασία της ανθρωπότητας. Είναι ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας και το έργο του μπορεί να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα της σύγχρονης φιλοσοφίας.

youngΗ μελέτη της σχέσης του ατόμου με τον κόσμο, τους ανθρώπους και τα πράγματα είναι ένας από τους ορισμούς της φιλοσοφίας. Ο μεγάλος ψυχολόγος διέβλεψε πως υπάρχει τουλάχιστον μια εσωτερική φύση με την οποία ερχόμαστε σε άμεση επαφή, «ο Εαυτός μας». Θεώρησε πως η ψυχή ή οι ψυχές των ασθενών είναι εκφράσεις της ίδιας της Ύπαρξης. Αντίθετα με τον Φρόιντ ή τον 'Αντλερ ο Γιουνγκ σκέφθηκε πως, ο άνθρωπος ως μονάδα περιέχει στα επίπεδα της ψυχής βιώματα που δεν άπτονται της εξατομικευμένης ιστορίας ή της νευρολογικής ζωής του ατόμου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η άποψή του για το ασυνείδητο διαφοροποιήθηκε από εκείνη που παρουσίασε ο δάσκαλός του Φρόιντ. Η ζωή, οι ψυχολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του Κ. Γκ. Γιουνγκ δεν είναι δυνατόν να κλειστούν μέσα στα όρια μιας βιογραφίας. Εδώ, λοιπόν, απλά θα αναφερθούμε χρονολογικά στα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

1875
26 Ιουλίου γεννήθηκε ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ. Πατέρας του ο Γιόχαν Πάουλ Ακίλες Γιουνγκ, κατοπινός εφημέριος του Κέσβιλ και μητέρα του η Έμιλυ Πράισβερκ.

1879
Η οικογένεια μετακομίζει στο Κλάιν Χίνιγκεν, κοντά στη Βασιλεία.

1895-1900
Ιατρική εκπαίδευση και δίπλωμα στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

1900
Βοηθός γιατρού υπό τον Όιγκεν Μπλέλερ στο Μπουργκχόλζιλ, το άσυλο ψυχοπαθών της περιφέρειας της Ζυρίχης και στην ψυχιατρική κλινική του πανεπιστήμιου της Ζυρίχης.

1902
Πρώτος βοηθός γιατρού στο Μπουργκχόλζλι. Θέμα της διδακτορικής διατριβής επιλέγει το «Για την ψυχολογία και παθολογία των αποκαλούμενων απόκρυφων φαινομένων»

1903
Γάμος με την Έμα Ραούσενμπαχ (1822-1955) από το Σαφχάουζεν. Απέκτησαν ένα γιο και τέσσερις κόρες.

1903-1905
Πειραματικές έρευνες πάνω στο «λεκτικό συνειρμό».

1905-1909
Έγινε αρχίατρος και προσωπάρχης στο Μπουργκχόλζιλ. Εκτελεί πολυκλινικές αγωγές πάνω στην «υπνωτική θεραπεία». 'Ερευνες επάνω στην «σχιζοφρένεια».

1905-1913
Διδάκτωρ στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης και διαλέξεις για την «ψυχονεύρωση και την ψυχολογία».

1906
Αρχίζει η σχέση του με τον Φρόιντ.

1907
Πρώτη συνάντηση με τον Φρόιντ στη Βιένη.

1908
Πρώτο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συνέδριο στο Σάλτσμπουργκ.

1909
Ιούνιος, μετακινείται στο δικό του σπίτι στο Κούσναχτ/Ζυρίχη και αποσύρεται από την κλινική για να αφοσιωθεί στις προσωπικές του μελέτες. Σεπτέμβριος, πρώτη επίσκεψη στις Η.Π.Α. με τον Φρόιντ και τον Φερέντζι, με την ευκαιρία της 20ης επετείου του Πανεπιστήμιου Κλάρκ στο Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης, όπου ο Γιουνγκ δίνει διάλεξη για το «πείραμα λεκτικού συνειρμού» και παίρνει τιμητικό Ντοκτορά Νομικής.

1910-1914
Πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ψυχαναλυτών.

1912
'Αλλη επίσκεψη στις Η.Π.Α. για σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ με θέμα τη «Θεωρία της Ψυχανάλυσης», που αργότερα αναθεωρήθηκε και συμπληρώθηκε ως «Περί της Ψυχολογίας του Ασυνείδητου».

1913
Ρήξη με τον Φρόιντ. Τέταρτο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συνέδριο στο Μόναχο. Ο Γιουνγκ ορίζει την ψυχολογία του ως «Αναλυτική Ψυχολογία», αργότερα ως «Ψυχολογία των Συμπλεγμάτων». Παραιτείται από τη θέση του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

1914
Παραιτείται από Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ψυχαναλυτών.

1913-1919
Περίοδος έντονης εσωστρέφειας. Συνάντηση με το «ασυνείδητο».

1916
«Επτά Ομιλίες προς τους Νεκρούς», Πρώτος σχεδιασμός «Μάνταλα». «'Απαντα στην Αναλυτική Ψυχολογία». Πρώτη περιγραφή της «ενεργητικής φαντασίας». Πρώτη χρήση των όρων «προσωπικό ασυνείδητο», «συλλογικό / υπερπροσωπικό ασυνείδητο», «εξατομίκευση», «άνιμους / άνιμα», «προσωπείο», «περσόνα» στο έργο «Η Δομή του Ασυνείδητου». Έναρξη μελέτης των «Γνωστικών έργων».

1918-1919
Διοικητής στρατοπέδου για διερχόμενους από την πρώτη γραμμή Βρετανούς στρατιώτες στο Σατό ντ' Ε (επαρχία Φάουντ). Πρώτη χρήση του όρου «Αρχέτυπο» στο έργο «Το Ένστικτο και το Ασυνείδητο».

1920
Ταξίδι στην Αλγερία και την Τυνησία

1921
Πρώτη χρήση του όρου «εαυτός» στο βιβλίο «Ψυχολογικοί Τύποι».

1922
Αγορά γης στο χωριό Μπόλινγκεν.

institute1923
Χτίσιμο του πρώτου πύργου στο Μπόλινγκεν. Θάνατος της μητέρας του. Διάλεξη του Ρίχαρντ Βίλχελμ για το «Ι ΤΣΙΝΓΚ» στην ψυχολογική λέσχη της Ζυρίχης.

1924-1925
Δεκέμβριος, ταξίδι στις Η.Π.Α. Ιανουάριος ταξίδια στους Ινδιάνους Πουέμπλο του Νέου Μεξικού. Επίσης Ν. Ορλεάνη και Ν. Υόρκη.

1925-1926
Ταξίδι στην Κένυα, Ουγκάντα και Νείλο, επίσκεψη στο όρος Ελγκόν.

1928
Έρευνα στο χώρο της Αλχημείας. «Δύο Δοκίμια στην Αναλυτική Ψυχολογία».

1928-1930
Σεμινάρια στα αγγλικά για την «Ανάλυση των Ονείρων» στην Ψυχολογική Λέσχη της Ζυρίχης.

1929
Μαζί με τον Ρίχαρντ Βίλχελμ δημοσιεύει το «Μυστικό του Χρυσού Λουλουδιού».

1930
Ο Γιουνγκ γίνεται αντιπρόεδρος της Γενετικής Ιατρικής Εταιρείας για την Ψυχοθεραπεία, με πρόεδρο τον Έρνεστ Κρέισμερ.

1930-1934
Σεμινάρια στα αγγλικά για την «Ερμηνεία των Οραμάτων», στην Ψυχολογική Λέσχη της Ζυρίχης.

1932
Τιμάται με το βραβείο Γραμμάτων της πόλης της Ζυρίχης.

1933
Πρώτες διαλέξεις στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο με θέμα τη «Σύγχρονη Ψυχολογία», «Ο Σύγχρονος άνθρωπος στην Αναζήτηση μιας Ψυχής». Πρώτη διάλεξη στο συνέδριο Έρανος για τη «Μελέτη της πορείας της Εξατομίκευσης».

1934
Ιδρύει τη Διεθνή Γενική Ιατρική Εταιρεία για την Ψυχοθεραπεία και γίνεται ο πρώτος της πρόεδρος. Διάλεξη σε Συνέδριο Έρανος για τα «Αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνείδητου».

1934-1939
Αγγλικά σεμινάρια πάνω στις «Ψυχολογικές όψεις του Ζαρατούστρα του Νίτσε», στην Ψυχολογική Λέσχη της Ζυρίχης.

1935
Ανακηρύσσεται επίτιμος καθηγητής στο Ε.Τ.Η. της Ζυρίχης. Διάλεξη σε συνέδριο Έρανος με θέμα «Όνειρα, Σύμβολα της Πορείας προς την Εξατομίκευση».

1936
Τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Διάλεξη σε συνέδριο Έρανος με θέμα «Ιδέες της Λύτρωσης στην Αλχημεία».

1938
Πρόσκληση στην Ινδία για την 25η επέτειο του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου, Καλκούτα. Τιμητικά διδακτορικά διπλώματα από τα πανεπιστήμια της Καλκούτα, Μπεναρές και Αλαχαμπάντ. Διεθνές Συνέδριο για την Ψυχοθεραπεία στην Οξφόρδη με πρόεδρο τον Γιουνγκ. Τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας στο Λονδίνο.

1939-1940
Διαλέξεις σε συνέδρια Έρανος με θέμα «Περί της Αναγέννησης» και «Μια ψυχολογική προσέγγιση στο Δόγμα της Τριάδας».

1941
Μαζί με τον Καρλ Κερένυϊ δημοσιεύουν το «Δοκίμια επί της Επιστήμης της Μυθολογίας».

1942
Παραιτείται από τη θέση του καθηγητή στο Ε.Τ.Η.

1943
Τιμητικό μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών. Προτείνεται για την έδρα Ιατρικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

1944
Παραιτείται από την πανεπιστημιακή έδρα λόγω ασθένειας.

1945-1950
Τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Γενεύης. Διαλέξεις στα συνέδρια Έρανος επάνω στην «Ψυχολογία του Πνεύματος», «Περί της φύσης της Ψυχής», «Η ψυχολογία της Μεταμόρφωσης», «Για τον Εαυτό» και εγκαινίαση του Ινστιτούτου Κ. Γκ. Γιουνγκ στη Ζυρίχη.

1951
Αιών διάλεξη για την «Συγχρονικότητα».

jung21952
Μαζί με τον Β. Πάουλι δημοσιεύουν την «Ερμηνεία της Φύσης και της Ψυχής», όπου το κείμενο του Γιουνγκ τιτλοφορείται «Συγχρονικότητα, μια μη αιτιατή Συνεκτική Αρχή». «Σύμβολα Μεταμόρφωσης», πρόκειται για την τέταρτη αναθεωρημένη έκδοση του Ψυχολογία του Ασυνείδητου. «Απάντηση στον Ιωβ».

1953
Δημοσίευση του πρώτου τόμου «Ψυχολογία και Αλχημεία».

1955
Τιμητικό διδακτορικό από το Ε.Τ.Η. της Ζυρίχης. Θάνατος της συζύγου του.

1955-1956
Τελική εργασία για την ψυχολογική σημασία της Αλχημείας.

1957
«Ο Άγνωστος Εαυτός: Παρόν και Μέλλον». Αρχίζει να εργάζεται πάνω στο «Αναμνήσεις, Όνειρα, Σκέψεις» με την συνεργασία της Ανιέλα Τζαφέ. Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΒΒC με τον Τζον Φρίμαν.

1958
«Ιπτάμενοι Δίσκοι: Ένας Σύγχρονος Μύθος» και δημοσίευση του αρχικού τόμου «Η Πράξη της Ψυχοθεραπείας».

1960
Επίτιμος πολίτης του Κούσναχτ.

1961
Δέκα μέρες πριν το θάνατό του τελειώνει το τελευταίο του έργο «Προσεγγίζοντας το Ασυνείδητο», που βρίσκεται στο βιβλίο «Ο 'Ανθρωπος και τα Σύμβολά του». Πεθαίνει στις 6 Ιουνίου, στο σπίτι του στο Κούσναχτ.

1964
Εγκαινιάζεται η Κλινική και το Κέντρο Έρευνας της Γιουνγκιανής Ψυχολογίας στη Ζυρίχη.


Σύνδεσμος

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ

 

I.Π.