Μορφές
Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ
Ο Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (George Ivanovich Gurdjieff), συγκαταλέγεται στους σύγχρονους δασκάλους της εσωτερικής αναζήτησης. Μυστικιστής, φιλόσοφος, συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης, αναφέρεται ως ο αναζητητής της αλήθειας που έστρεψε την προσοχή του στην εξερεύνηση των «γιατί» της ζωής.
Χοσέ Μαρτί, ένας Ελεύθερος Άνθρωπος
Ο Χοσέ Τζουλιάν Μαρτί Περέζ (José Julián Martí Pérez, 28/1/1853 – 19/5/1895), ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κουβανούς ποιητές. Γεννημένος στην Κούβα από Ισπανούς γονείς, υπήρξε φιλόσοφος, καθηγητής, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος, μεταφραστής και εκδότης.
Άννι Μπέζαντ
Η Άννι Μπέζαντ (Annie Besant 1847–1933), υπήρξε πνεύμα ανήσυχο και ιδιαίτερα δυναμικό, αγωνιστικό, πάντα στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με όραμα, θέληση και αυτοθυσία. ΄Ηταν μια πολύπλευρη ψυχή, σαν διαμάντι, μια «Διαμαντένια Ψυχή» όπως χαρακτηρίστηκε.
Έλενα Πέτροβνα Μπλαβάτσκι
Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του 19ου αιώνα, ένα φωτοφόρο πνεύμα που πρόσφερε σπάνιους θησαυρούς Εσωτερικής Γνώσης και Διδασκαλίας υπηρετώντας το Κοινό Καλό, τη Δικαιοσύνη και την Ενότητα των Λαών.
Ουίλιαμ Μπλέικ
Ο Ουίλιαμ Μπλέικ (William Blake, 1757-1827) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ποιητές της αγγλικής λογοτεχνίας. Αυθεντικός εκπρόσωπος της Ρομαντικής ποίησης, ήταν μοναδική περίπτωση ζωγράφου, χαράκτη, εικονογράφου, ένα μοναχικό πνεύμα μυστικιστή-οραματιστή και φιλόσοφου.
Μαρί Λουίζ φον Φραντς
Ελβετίδα ψυχολόγος και επιστήμονας η Μαρί Λουίζ φον Φραντς (Marie-Louise von Franz) (4 Ιανουαρίου 1915 - 17 Φεβρουαρίου 1998), ήταν γνωστή για τις ψυχολογικές ερμηνείες των παραμυθιών και των αλχημικών χειρογράφων.
Κορνήλιος Αγρίππας
Ο Κορνήλιος Αγρίππας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της αναγέννησης, διακρίθηκε ως φιλόσοφος, αστρολόγος, αλχημιστής, γιατρός και στρατιωτικός. Καταξιώθηκε με το βιβλίο «Απόκρυφη Φιλοσοφία», με την οποία υπερασπίστηκε τη μαγεία ως υπέρτατη διαδρομή προς την κατανόηση του κόσμου και του Θεού.
Σάμιουελ Τ. Κόλεριτζ
Ο Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ (Samuel T. Coleridge, 1772-1834), ήταν μια πληθωρική αλλά και αντιφατική προσωπικότητα. Ποιητής, φιλόσοφος, δραματουργός, κριτικός, δημοσιογράφος, πολιτικός, κοινωνικός σχολιαστής και εξαίσιος ομιλητής. Έφερε στο προσκήνιο την φιλοσοφία του Πλάτωνα και εισήγαγε στην Αγγλία τον Γερμανικό Ιδεαλισμό, ενώ επηρέασε βαθιά τον Ραλφ B. Έμερσον (Ralph W. Emerson), πρωτοπόρο του αμερικανικού υπερβατισμού. Θεωρείται ιδρυτής του Αγγλικού Ρομαντισμού.
Ισαάκ Νεύτων
Ο Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton) (1643-1727) ήταν ο μεγαλύτερος επιστήμονας της εποχής του, μια εξαιρετική ιδιοφυΐα. Φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής, θεολόγος.
Τζαλαλαντίν Ρουμί ή Μεβλανά
O Τζαλάλ αντ Ντίν Μοχάμετ Μπαλκί ή αλλιώς Μεβλανά ο εξαίσιος, που σημαίνει «ο δάσκαλός μας», έγινε γνωστός και με το όνομα Ρουμί (Jalal-Al-Din Rumi). Ήταν Πέρσης, ποιητής, δικαστής, διδάσκαλος του Ισλαμισμού και μυστικιστής Σούφι, εμπνευστής του τάγματος των Σούφι Μεβλεβήδων Δερβίσηδων που έζησε από το 1207 έως το 1273.
Τζoν Ντι
Ο Τζoν Ντι (John Dee) (1527-1608 ή 1609) ήταν ένας σημαντικός Άγγλος αναγεννησιακός αλχημιστής, μαθηματικός, αστρονόμος, αστρολόγος, γεωγράφος, φιλόσοφος, αποκρυφιστής και μάγος, ουαλικής και κέλτικης καταγωγής. Λόγω της πολυμάθειάς του διατέλεσε σύμβουλος και διδάσκαλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α', ως αστρολόγος και διακεκριμένος επιστήμονας. Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της μαντείας και της ερμητικής φιλοσοφίας.