Ανθρωπολογία - Εθνολογία
Η χαμένη ήπειρος της Λεμουρίας: «Μου» η αυτοκρατορία του Ήλιου
Η Λεμουρία είναι χαμένη ήπειρος, που προτάθηκε το 1864 από τον ζωολόγο Philip Sclater, ο οποίος θεώρησε ότι βυθίστηκε κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό[1]. Βέβαια, ο Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, εξετάζοντας επίσης τη σχέση μεταξύ των ζώων στην Ινδία και τη Μαδαγασκάρη, είχε προτείνει μια νότια ήπειρο περίπου δύο δεκαετίες πριν από τον Sclater, αλλά δεν της έδωσε κάποιο όνομα[2].
Θεσμοφόρια: Η Μυστηριακή Γιορτή των Γυναικών
Tα Θεσμοφόρια είναι πιθανώς ο γνωστότερος και ευρύτατα διαδεδομένος εορτασμός του ελληνικού κόσμου[1] και σχετιζόταν με τη θεά Δήμητρα, η οποία -σύμφωνα με τον μύθο- δίδαξε στους ανθρώπους τη γεωργία και τους πρώτους θεσμούς του πολιτισμού. Ο εορτασμός πήρε το όνομά του από το προσωνύμιο της θεάς «Θεσμοφόρος».
Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής: Θεραπεία και Τελετουργία
Δεν έχουν γραπτούς νόμους. Οι μύθοι, οι παραδόσεις και οι τελετουργικές τελετές τους περνούν από γενιά σε γενιά με τον προφορικό λόγο. Οι πιο αρχαίες παραδόσεις και τα ποιήματά τους μας μιλούν για ένα μεγάλο σύνολο λαών που οι ρίζες τους φτάνουν στην Ατλαντίδα.
Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής: Κοσμογονία, Πνευματικές Αρχές, Κοινωνία-Φυλές
«Επιδιώξτε την σοφία, όχι την γνώση.
Η γνώση είναι από το παρελθόν, η σοφία ανήκει στο μέλλον».
Φυλή Λαμπί
Αυτή η Σοφία ενυπάρχει στις αξίες και τις αρχές των Ινδιάνων που επιδεικνύουν απέραντο σεβασμό προς τη Μητέρα Φύση. Πιστεύουν πως το Μεγάλο Πνεύμα βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Πως είμαστε όλοι αδέλφια με έναν Πατέρα και μία Μητέρα, με έναν ουρανό πάνω από το κεφάλι μας και μία γη τριγύρω μας.
Οάννες ο Εκπολιτιστής
Μια μυστηριώδης οντότητα με υπερφυσικές δυνάμεις που αναφέρεται πως εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσοποταμίας κατά την αρχαιότητα, διδάσκοντας τους ανθρώπους και θέτοντας τις βάσεις ενός πολιτισμού βασισμένου στις πιο εκλεπτυσμένες ποιότητες της ανθρώπινης φύσης.
Γιορτές της Άνοιξης
Η Άνοιξη αποτελεί μια από τις ομορφότερες περιόδους του έτους, καθώς ο ερχομός της σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης και την εξωτερίκευση της ομορφιάς που αυτή εγκυμονεί στα «σπλάχνα της».
Αβορίγινες: η Σοφία του Ονειροχρόνου
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους φαίνεται ότι ο αρχαιότερος ανθρώπινος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Αυστραλία. Γνωστοί και ως Αβορίγινες ή Αμπορίτζιναλς, οι Ιθαγενείς της Αυστραλίας ξεπροβάλλουν από τα βάθη των αιώνων φέροντας μαζί τους τελετουργικά, δοξασίες και μια κοσμολογία που αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.
Ντογκόν: ο Λαός του Σείριου
Μια μυστηριώδης φυλή που κατέχει εντυπωσιακές αστρονομικές γνώσεις για αρκετά ουράνια σώματα και κυρίως για τον Σείριο. Γνώσεις αρχαιότατες που προϋπήρχαν της επιστημονικής τους ανακάλυψης και οι οποίες συνιστούν ένα ιστορικό και επιστημονικό παράδοξο.
Το Νόημα του Mύθου
Το άρθρο διαπραγματεύεται τη σημασία του μύθου για τον άνθρωπο, τόσο στο παρελθόν όσο και στη σύγχρονη εποχή. «Ο μύθος συνδέει τις πράξεις των υπερανθρώπινων οντοτήτων με την εκδήλωση των ιερών δυνάμεων που αντιπροσωπεύουν, οπότε αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο έρευνας για όλες τις σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες».
Λούνασα: Η Aρχαία Γιορτή της Συγκομιδής
Ως Λούνασα, επίσης, Λιούνεσεντ [luɣnəsəð] στην αρχαία Ιρλανδική αναφέρεται παραδοσιακή Γαελική γιορτή, και συνήθως γιορτάζεται στις 1 Αυγούστου. Προέρχεται από πανάρχαιες γιορτές της συγκομιδής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην επιστήμονα της NASA Ρόμπερτ Γκιλέσπι (Robert Gillespie), το Λούνασα συμβαίνει όταν εκλειπτικό μήκος του ήλιου, δηλαδή το ηλιοκεντρικό μήκος της γης πλησιάζει στις 135ο. Το 2013 αυτό θα συμβεί στις 8:21 UTC στις 7 Αυγούστου[1].
Μεσοποταμία το Λίκνο του Πολιτισμού
Ανάμεσα στα δύο μεγαλόπρεπα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, στην περιοχή που ονομάστηκε από τους Έλληνες Μεσοποταμία, άνθισαν πριν από χιλιάδες έτη οι πρώτοι και πιο κραταιοί πολιτισμοί που γνώρισε ο κόσμος: Σουμέριοι, Ακκάδες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Χαλδαίοι. Πολιτισμοί με τους οποίους συνδεόμαστε, έστω και αν οι δεσμοί μαζί τους φαντάζουν αδιόρατοι.