config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Sagittarius
Sun in Sagittarius
29 degrees
Virgo
Moon in Virgo
14 degrees
Third Quarter Moon
Third Quarter Moon
20 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Τέχνες - Πολιτισμός

Η Παιδεία ως Καλλιέργεια της Ύπαρξης

Η παιδεία, ως σύστημα εκπαίδευσης και μάθησης στον κλασικό ελληνικό και ελληνιστικό (ελληνορωμαϊκό) κόσμο, περιελάμβανε θέματα όπως η γυμναστική, η γραμματική, η ρητορική, η μουσική, τα μαθηματικά, η γεωγραφία, η φυσική ιστορία και η φιλοσοφία[1]. Στην πρώιμη χριστιανική εποχή, η ελληνική παιδεία, humanitas στα Λατινικά (ανθρωπιστική σπουδή), χρησίμευσε ως πρότυπο για τα χριστιανικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, όπως η χριστιανική σχολή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία προσέφερε τη θεολογία ως κορυφαία επιστήμη στα προγράμματα σπουδών της. Ο όρος αργότερα συνδυάστηκε με τη λέξη εγκύκλιος, για να προσδιορίσει την ευρεία, τη γενική εκπαίδευση, παράγοντας τον σημερινό όρο εγκυκλοπαίδεια (εγκυκλοπαιδική μόρφωση)[2].

Περισσότερα...

Ασίκηδες

Η λέξη ασίκης είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει εραστής, αγαπητικός ή ερωτευμένος. Προέρχεται από τη λέξη ισκ (ishq) που σημαίνει αγάπη, και σχετίζεται με τη ρίζα ισ- (iš-) της αρχαίας Αβεστικής (Ινδοϊρανικής προέλευσης -γλώσσα της οικογένειας των ινδοευρωπαϊκών) και σημαίνει επιθυμία-αναζήτηση. Με τα χρόνια η σημασία της παραφράστηκε και στην Ανατολή σημαίνει τραγουδιστής, πλανόδιος οργανοπαίκτης, τροβαδούρος.

Περισσότερα...

Γκράφιτι, η Ανατρεπτική Τέχνη του Δρόμου

Το γκράφιτι είναι ίσως το πιο επαναστατικό ρεύμα τέχνης της εποχής, με τη δική του καλλιτεχνική οντότητα στο παγκόσμιο πολιτιστικό σκηνικό και εκπροσώπους που ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων, καθώς κάθε νέο τους έργο-«αποτύπωμα» ταράζει τα νερά της κατεστημένης τάξης.

Περισσότερα...

Το Θέατρο και η Κοινωνική Αποστολή του

Ο σπουδαίος ιστορικός θεάτρου Γουίλιαμ Γ. Μέλνιτζ μας εισάγει στην τέχνη του θεάτρου, την αναγκαιότητά του και την κοινωνική -επαναστατική πολλές φορές- απoστολή του στον πολιτισμό κάθε χώρας.

Περισσότερα...

Η Τέχνη και η Κοινωνία

Πολύ λίγοι φιλόσοφοι –από τους οποίους βέβαια ένας είναι ο Πλάτωνας– κατάλαβαν ότι η τέχνη και η κοινωνία είναι έννοιες αναπόσπαστες και πως η κοινωνία, ως ζωντανή οντότητα, εξαρτάται κατά κάποιον τρόπο από την τέχνη, η οποία είναι παρορμητική δύναμη, παράγοντας συνένωσης και συγχώνευσης.

Περισσότερα...

Μουσική και Ουμανισμός

Πράγματι, η μουσική αρχίζει εκεί πού τελειώνουν τα λόγια. Είναι το μόνο μέσο έκφρασης που μας κάνει να συνειδητοποιούμε τον ωκεανό αυτό της δημιουργίας και της ύπαρξης, μέσα στην απεραντοσύνη της οποίας αποτελούμε κομμάτι, άλλα όχι το απομονωμένο κομμάτι πού θα είμαστε χωρίς τη μουσική. (Συνέντευξη του Γεχούντι Μενουχίν (Yehudi Menuxin) για το ρόλο της μουσικής στην καλλιέργεια και την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης).

Περισσότερα...

Η Σχέση του Υπερρεαλισμού με το Ιερό και το Απόκρυφο

Μια συνοπτική παρουσίαση της διαχρονικής σχέσης που έχει η τέχνη με το ιερό και ειδικότερα μια παρουσίαση του κινήματος του σουρεαλισμού και της ιστορικής - κοινωνικής αναγκαιότητας που τον δημιούργησε. Τέλος, μελετάται η σχέση που έχει ο Υπερρεαλισμός με τις απόκρυφες επιστήμες ως στοιχείο ενός κύκλου της εξελικτικής σπείρας που φέρνει ξανά κοντά το ιερό με την τέχνη.

Περισσότερα...

Τελετουργικός Χορός

Ένα ταξίδι στην ομορφιά και τη μαγεία του χορού με οδηγό τις εσωτερικές παραδόσεις του κόσμου. Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του τελετουργικού χορού, ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο Εξέλιξης για τον άνθρωπο από την αρχή της εμφάνισής του στη Γη.

Περισσότερα...

Η Σημασία και ο Ρόλος της Τέχνης στην Παιδαγωγική Waldorf

Παράγοντας τέχνη ο άνθρωπος τοποθετεί ένα καινούργιο δημιούργημα μέσα στην φύση. Σκεπτόμενος τον κόσμο της τέχνης ο άνθρωπος αναγνωρίζει τον εαυτό του ως ένα δημιουργικό πνευματικό όν. Η μονόπλευρη επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων κρύβει τον κίνδυνο ότι μπορεί να χάσει τον εσωτερικό του κόσμο και να θεωρηθεί μονάχα ως ένας οργανισμός εγκλωβισμένος στον ορθολογισμό της φύσης.

Περισσότερα...

Η Eσωτερική Σύνδεση Μουσικής και Μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα

Η μουσική στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν κάτι παραπάνω από ευχαρίστηση για το αυτί. Ήταν η άλγεβρα των μεταφυσικών θεωριών, η γνώση της οποίας δινόταν μόνο σε μυημένους, αλλά οι αρχές της μέσω του συλλογικού ασυνείδητου έτρεφαν, επηρέαζαν και εκπαίδευαν τις πλατιές μάζες. Αυτό την έκανε ένα πανίσχυρο όργανο ηθικής διαπαιδαγώγησης, όπως είπε ο Κομφούκιος.

Περισσότερα...