config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Aquarius
Sun in Aquarius
29 degrees
Libra
Moon in Libra
27 degrees
Third Quarter Moon
Third Quarter Moon
21 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Δυτική Εσωτερική Παράδοση

Ρούνοι και Μαντική Τέχνη

Ανάμεσα στα διάφορα συστήματα μαντείας ξεχωρίζει ένα που έχει ευρωπαϊκές ρίζες και βασίζεται στο ρουνικό αλφάβητο, το αρχαίο γερμανικό αλφάβητο  που χρησιμοποιήθηκε από τους Αγγλοσάξονες και τους Σκανδιναβούς.

Εκτός από τη χρήση του στη γραφή αξιοποιήθηκε και ως μέθοδος μαντείας, για την πρόβλεψη και προστασία από τα μελλούμενα αλλά και ως μαγικό σύστημα. Οι ρούνοι, χαραγμένοι σε ξύλο ή λίθους χρησιμοποιούνται από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ως σύστημα μαντείας που βοηθά τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην επικοινωνία με τον αόρατο κόσμο. Εξαιτίας της μεγάλης διάδοσής τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν το μαγικό αλφάβητο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

Η Προέλευση των Ρούνων

Η λέξη ρούνος σημαίνει «ψίθυρος», «μυστικό» ή «απόκρυφο». Στην πραγματικότητα οι ρούνοι ήταν και είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον πνευματικό και τον υλικό κόσμο. Παρόλο που η καταγωγή τους δεν είναι απολύτως σαφής, η ύπαρξή τους χρονολογείται τουλάχιστον από το 100 π.Χ., καθώς βρέθηκαν ρουνικές επιγραφές εκείνης της περιόδου σε διάφορα αντικείμενα. Δύο αιώνες μετά τους αναφέρει ο ρωμαίος συγγραφέας Τάκιτος στο δέκατο κεφάλαιο του έργου του Γερμανία, περιγράφοντας τον τρόπο που τους χρησιμοποιούσαν για πρόβλεψη.

Πrunes6αρ’ όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι δεν υπήρχαν πριν από τον 1ο αιώνα π.Χ., επειδή δεν έχουμε ενδείξεις ή αποδείξεις. Υπάρχουν τέσσερις πιο γνωστές θεωρίες σχετικά με την προέλευση των ρούνων.

Α) Η ρωμαϊκή ή λατινική θεωρία, την οποία εισήγαγε για πρώτη φορά ο σπουδαίος μελετητής Λ.Φ.Α Βίμερ (L.F.A. Wimmer) το 1874, υποστηρίζει πως οι ρούνοι είναι αποτέλεσμα προσαρμογής του λατινικού αλφάβητου. Εικάζεται ότι, όταν αρχαίοι γερμανικοί λαοί ήρθαν σε επαφή με τους ρωμαίους μέσω των πολέμων, εξοικειώθηκαν με το λατινικό αλφάβητο στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και από αυτό προήλθαν οι ρούνοι, οι οποίοι εξαπλώθηκαν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες μέσω των εμπορικών δρόμων. Φυσικά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να στηρίζουν τούτη τη θεωρία.

Β) Η ενδογενής θεωρία διατυπώθηκε το 1896 από τον καθηγητή Ρ.Μ. Μέγιερ (R.M. Meyer), αλλά έγινε πιο γνωστή όταν προσαρτήθηκε στις ιδέες του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Πίστευε πως, οι ρούνοι είναι ένα πρωτότυπο αλφάβητο, το οποίο απετέλεσε τη βάση του ελληνικού και φοινικικού αλφάβητου. Η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει καμία βάση καθώς έχουν βρεθεί φοινικικά κείμενα που χρονολογούνται περίπου στον 13ο ή 12ο αιώνα π.Χ. ενώ οι πρωιμότερες ρουνικές επιγραφές χρονολογούνται μόλις τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Γ) Η ελληνική θεωρία έκανε την εμφάνισή της το 1899 με εισηγητή τον φιλόλογο και γλωσσολόγο Σόφους Μπούγκε (Sophus Bugge), και θεωρεί το ελληνικό αλφάβητο ως πρωτογενές υλικό για τη δημιουργία των ρούνων, μετά από την επαφή των Γότθων με τους Έλληνες. Θα επισημάνουμε πως υπάρχουν κάποια χρονολογικά κενά ανάμεσα στο 200 μ.Χ., που υπολογίζεται περίπου ότι μπορεί οι Γότθοι να ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες, και τις πρώτες ρουνικές επιγραφές που χρονολογούνται μερικούς αιώνες νωρίτερα.

Δ) Τελευταία είναι η βορειοϊταλική θεωρία την οποία εισήγαγε το 1928 ο νορβηγός γλωσσολόγος Καρλ Μαρστράντερ (C. Marstrander) και την ενίσχυσε, επίσης, ο γλωσσολόγος Βόλφγκανγκ Κράουσε (Wolfang Krause) το 1937. Σύμφωνα με αυτήν, οι γερμανικοί λαοί των Άλπεων ήρθαν σε επαφή με τους Ετρούσκους και το αλφάβητό τους, το οποίο και υιοθέτησαν. Έτσι δημιουργήθηκε ως παραλλαγή του το ρουνικό αλφάβητο, που στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η επαφή με τους Ετρούσκους δεν μπορεί να έγινε αργότερα από το 300 ή 400 π.Χ., οπότε συνδέεται με μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την ύπαρξη του ρουνικού αλφάβητου.

Πέρα από αυτές τις θεωρίες, έχουν διατυπωθεί και απόψεις που ανάγουν τους ρούνους στην παλαιολιθική εποχή, οι οποίες βασίζονται σε ποικίλες παραστάσεις με αρχαία σύμβολα, τελετουργικά και οικιακά τέχνεργα του Βορρά. Αλλά κυρίως υπάρχουν αρκετοί μύθοι που περιβάλλουν την προέλευση των ρούνων.

Από τους πλέον θεμελιώδεις είναι ένας μύθος που συνδέει τους ρούνους με τον σκανδιναβό Οντίν, τον θεό της σοφίας, της μαντείας και την «Ορδή των Νεκρών». Ο Οντίν, κρεμασμένος επί εννέα ημέρες από το Υγκντραζίλ, το Δέντρο της Ζωής, συνειδητοποίησε ή «είδε» στο τέλος του σαμανικού του ταξιδιού ότι μπορούσε να συνδέσει τη συστηματική δύναμη του νου και τη μαγική δύναμη των συμβόλων. Έτσι κατέκτησε τη γνώση του μαγικού αλφάβητου των ρούνων, την οποία αργότερα μετέδωσε στη θεά της γονιμότητας Φρέγια ως αντάλλαγμα για τις δυνάμεις που του πρόσφερε. Πολύ αργότερα, ο Χέιμνταλ, ο φύλακας θεός της Γέφυρας του Ουράνιου Τόξου, δίδαξε τους ρούνους στην ανθρωπότητα.

 

Η Χρήση των Ρούνων

Οι ρούνοι δεν είναι παρά χαρακτήρες, γράμματα ενός αλφάβητουrunes16, επομένως η προφανέστατη χρήση τους είναι ως μέσον γραφής, όπως και όλα τα υπόλοιπα αλφάβητα που γνωρίζουμε.

Αλλά, όπως συμβαίνει και με το ελληνικό ή το εβραϊκό αλφάβητο αλλά και τα σανσκριτικά και τα κινεζικά ιδεογράμματα, υπάρχουν και συμβολικά επίπεδα ανάγνωσης. Κάτω από αυτήν την έννοια, από πολύ νωρίς το ρουνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε από τους βόρειους ευρωπαϊκούς λαούς ως ένα μέσο πρόβλεψης των μελλούμενων, και ως τέτοιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ακόμη και σήμερα.

Θεωρείται επίσης ισχυρό εργαλείο μαγείας και χρησιμοποιείται σαν ένα πλήρες και ολοκληρωμένο μαγικό σύστημα, γνωστό ως ρουνική μαγεία. Η δύναμη των ρούνων να χρησιμοποιούνται ως σύμβολα επίκλησης θεοτήτων και η επίδρασή τους στη γονιμότητα, τις σοδειές, τις παλίρροιες, την αγάπη, τη θεραπεία και τις κατάρες, οδήγησε ανθρώπους στον εξοβελισμό ή ακόμη και στην πυρά της μεσαιωνικής Ιερής Εξέτασης.

Οι μελετητές των διαφόρων εσωτερικών παραδόσεων κατατάσσουν τη ρουνική μαγεία σε αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό ως Βόρειο μονοπάτι, σε αντιδιαστολή με την αποκαλούμενη Δυτική Εσωτερική παράδοση. Καθώς η δεύτερη βασίζεται κυρίως στους ελληνικούς και αιγυπτιακούς μύθους, στο Χριστιανισμό και την Καββάλα, το Βόρειο μονοπάτι χρησιμοποιεί μύθους, θεϊκές μορφές, μαγικές φόρμουλες και φιλοσοφία που απορρέουν από γερμανικές φυλές που απλώθηκαν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι τον 17ο αιώνα στην Ισλανδία, τελευταίο τότε προπύργιο της ρουνικής μαγείας, οι ρούνοι απαγορεύτηκαν δια νόμου και όσοι τους χρησιμοποιούσαν θανατώνονταν στην πυρά, κατάφεραν να επιβιώσουν ως σύστημα και σήμερα γνωρίζουν μια αναβίωση και άνθηση που σχετίζεται με την αναγέννηση του Παγανισμού παγκοσμίως.

 

Τα Είδη και οι Ομάδες του Ρουνικού Αλφάβητου

Μέσω εμπορικών δρόμων ή πολεμικών κατακτήσεων οι ρούνοι διαδόθηκαν ευρύτατα στους λαούς της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Κάθε Ρούνος είχε το όνομα ενός ζώου, ενός αντικειμένου, κάποιου φυσικού φαινομένου ή ακόμα και Θεού. Ως αλληγορία μιας συμπαντικής δύναμης οι συμβολισμοί τούς ακολουθούν και συνδυάζονται με το μήνυμα που μεταφέρει κάθε ένας από αυτούς. Κάθε κοινωνία που τους υιοθετούσε, ανάλογα με το ιδιαίτερο πολιτισμικό της υπόβαθρο, τους προσάρμοζε αναλόγως ώστε να ταιριάζουν με τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφόρων αποδόσεων του ρουνικού αλφάβητου, όχι τόσο ως προς τη μορφή των γραμμάτων όσο ως προς τον αριθμό τους. Γνωρίζουμε ότι το κλασικό ρουνικό αλφάβητο αποτελείται από 24 ρούνους, μια παραλλαγή του είναι η Γοτθική με 25 ρούνους, αλλά και η Αγγλοσαξονική και η Ολλανδική με 29 και 28 ρούνους αντίστοιχα, όπως και η Μεσαιωνική παραλλαγή της θεραπείας και της μαγείας, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ως γραφή αλλά για θεραπευτική και μαγική χρήση, και αρκετές ακόμη.

runes9Το κλασικό ρουνικό αλφάβητο των 24 χαρακτήρων, γνωστό και ως αλφάβητο των Βίκινγκ, είναι το πλέον καθιερωμένο, αποκαλούμενο Πρεσβύτερο Φούθορκ, από τη λέξη Φούθορη η οποία προέρχεται από τον ηχητικό συνδυασμό των πρώτων έξι ρούνων.

Τα 24 ρουνικά σύμβολα κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες -Ετ, στον πληθυντικό Εττίρ- 8 ρούνων η καθεμία. Αυτές οι τρεις ομάδες κυβερνώνται από το ιδιαίτερο πνεύμα τριών θεοτήτων. Η πρώτη συνδέεται με τις δυνάμεις της Φρέγια και του Φρέι, της θεάς και του θεού της γονιμότητας και της αύξησης. Η δεύτερη συνδέεται με τις δυνάμεις του Χέιμνταλ, του παρατηρητή και φύλακα της γέφυρας του Ουράνιου Τόξου που οδηγεί στον Ουρανό. Η Τρίτη και τελευταία ομάδα συνδέεται με τον Τυρ, τον πολεμικό ηγέτη και πνεύμα του δικαίου.

 

Η Έννοια και η Χρήση τους στη Μαντεία

Η ακολουθία των συμβόλων σε κάθε ομάδα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία όπως και κάθε ρούνος ξεχωριστά. Κάθε μεμονωμένος ρούνος είναι πιθανά μια «συμβολική δεξαμενή» και ένα «μαγικό φυλακτήριο» με το δικό του μοναδικό σύνολο εννοιών, μέσω των οποίων συνδέονται συναισθήματα, εμπειρίες, πνεύματα, αντικείμενα, πλάσματα και αρχετυπικές λειτουργίες.

Οι θέσεις ή οι μετακινήσεις τους σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση θεωρούνται ενδεικτικές για το πώς η μοίρα (Wyrd) διαμορφώνει την εσωτερική αιτία των πραγμάτων στις υλικές υποθέσεις των ατόμων. Οι έννοιες των ρούνων είναι όμως αρκετά ρευστές. Αν και τα αρχαία κείμενα παρέχουν ικανοποιητικά σύνολα εννοιών για τα σύμβολα, υπάρχουν αρκετά που πρέπει να ειπωθούν βάσει της ερμηνευτικής διάθεσης και της διαίσθησης εκείνου που τους χρησιμοποιεί.

Οι ρούνοι ρίχνονται στον άξονα Ανατολής - Δύσης και πάντα αντικρίζοντας τον Ήλιο που αποκαλύπτει τα πάντα με το ισχυρό φως του. Η μαντεία άλλωστε είναι ένας τρόπος ενόρασης του μέλλοντος και αποκάλυψής του στο νου των ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε πως σε όλες σχεδόν τις θρησκευτικές παραδόσεις η μαντεία πιστώνεται στους ηλιακούς θεούς, όπως ο Απόλλωνας. Για τη ρίψη των λίθων χρησιμοποιείται ένα λευκό πανί που καθορίζει το εύρος ή την κατεύθυνση της ρίψης. Η εστίαση, ωστόσο, βρίσκεται στην ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Πρόκειται για μια επίμονη προσήλωση του νου στο ζήτημα που απασχολεί τον χρήστη απομακρύνοντας τις άσχετες σκέψεις. Οι ρούνοι κατόπιν ρίχνονται ή σύρονται από το κουτί ή το υφασμάτινο πουγκί στο οποίο φυλάσσονται προσεκτικά. Το κύριο και τελικό στάδιο είναι το διάβασμά τους. Διαβάζεται η Ορθή Όψη –εκείνη που φέρει το σύμβολο δηλαδή– και η Ανεστραμμένη Όψη, καθώς ανάλογα με το πώς έχει πέσει ο λίθος μεταβάλλεται και το νόημά του.

 

Ακολουθεί η Ανάλυση στον Πίνακα των Ομάδων ή Εττίρ

 ᚠ 

 Φρέγια, Φρέι, Φέιχου, Φέοχ (F), Τύχη: Ένας ρούνος αφιερωμένος στην Φρέγια, τη θεά της γονιμότητας και της αγάπης, συμβολίζει τη δύναμη της αφθονίας. 

Ορrunes5θή Όψη: Είναι ρούνος εκπλήρωσης της καλής τύχης, υλικής σταθερότητας, ασφάλειας, πλούτου, γονιμότητας και αρμονίας. Ο Φέιχου τρέφει και συντηρεί τόσο στα πνευματικά όσο και στα υλικά επίπεδα. Είναι ένδειξη κάτι κερδισμένου ή εκείνου που πρόκειται να κερδηθεί. Είναι η αρχετυπική αγελάδα, ο θηλυκός χοίρος, τα εύφορα ζώα, η κοινή αρχή μας. Η καλή τύχη εδώ θα πρέπει να μοιράζεται με τους άλλους.

Ανεστραμμένη: Αυτή η όψη δηλώνει έλλειψη ισορροπίας και ενδεχομένως κάποια μορφή πνευματικής ή υλικής απώλειας.

 ᚢ 

 Ουρούζ, Ουρζ, Ουρ (U) Δύναμη: Ρούνος αφιερωμένος στον Θορ, τον θεό της βροντής και της δύναμης, συμβολίζει την δύναμη του ενστίκτου.

Ορθή Όψη: Ρούνος της δημιουργικότητας και της σεξουαλικής ενέργειας. Ο Ουρούζ αντιπροσωπεύει το τελείωμα ενός κύκλου, και την έναρξη ενός νέου. Πιθανώς υποδεικνύει μια σκοτεινή περίοδο, την υλική απώλεια ή την απώλεια ενός προσώπου, αλλά δείχνει επίσης και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτό. Είναι ενδεικτικός μιας απρόβλεπτης δύναμης, δοκιμασιών και απληστίας. Ευκαιρίες, σεξουαλικότητα και καλή τύχη είναι οι λέξεις κλειδιά για αυτόν τον ρούνο.

Ανεστραμμένη: Ευκαιρίες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες, πιθανά προβλήματα υγείας και έλλειψη προόδου, καθώς και λανθασμένη κατεύθυνση της δύναμης, βίαιες εξάρσεις και αστάθεια.

 ᚦ  

Θορν, Θουρισόουζ, Θορ, (Τ) Αγκάθι:  Ρούνος αφιερωμένος στον Λόκι, τον κατεργάρη και πολυπρόσωπο, συμβολίζει την προστασία.

Ορθή Όψη: Ρούνος της αρνητικής αλλαγής, της ενατένισης και της σύγκρουσης. Συνώνυμος με το σφυρί του Θορ, αυτός ο ρούνος αντιπροσωπεύει: τρολ, δαίμονες, γίγαντες και την αρσενική δύναμη. Η δύναμη μπορεί να βρεθεί με την παρατήρηση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Άλλες βασικές έννοιες αυτού του ρούνου είναι: ασφάλεια, προστασία και ενδεχομένως καλές ειδήσεις. Συνδέεται επίσης με την κάθαρση και το εξαγνιστικό πυρ.

Ανεστραμμένη: Το αγκάθι πιθανώς υποδεικνύει κινδύνους μείζονες ή ελάσσονες. Ωστόσο, ανεστραμμένος αυτός ο ρούνος μπορεί να σημαίνει δυσμενείς ειδήσεις ή την αίσθηση του ευάλωτου.

 ᚨ 

 Οουνσούζ, Άνζουρ, As (A), Οντίν: Ένας ρούνος αφιερωμένος στον Οντίν, θεό του αέρα και του πνεύματος. Συμβολίζει τον λόγο, λόγος σημαίνει δύναμη.

Ορθή Όψη: Ρούνος της ευλογίας και της χαράς του Θεού. Η αναμονή του απροσδόκητου, νέες αρχές και επικοινωνίες, αγγελιαφόροι, σήματα και δώρα. Μια εγγύηση της αρμονίας και της τάξης. Μια προειδοποίηση να ενισχύσει κανείς τον εαυτό του πριν προσπαθήσει να βοηθήσει άλλους. «Η θεία αναπνοή, η ιερή τέφρα και το παγκόσμιο δέντρο. Συνδέεται επίσης με τη σοφία, την ψυχική δύναμη και την ενίσχυση από κάποιον παλαιότερο.

Ανεστραμμένη: Ανεστραμμένος ο ρούνος χρησιμεύει ως προειδοποίηση ενάντια στην πονηριά ή τις φάρσες, ιδιαίτερα εάν αντιπροσωπεύει κάποιο ηλικιωμένο άτομο. Μια προειδοποίηση ενάντια σε ένα ηλικιωμένο άτομο που προκαλεί το πρόβλημα ή παίζει με τεχνάσματα και παιχνίδια.

 ᚱ 

Ραϊδόου, Ραντ (R), Τροχός: Ρούνος αφιερωμένος στον Θορ και τη βροντή, συμβολίζει τη μετουσίωση.

Ορθή όψη: Ρούνος της προσωπικής ανάπτυξης, της διάνοιξης οριζόντων και του μετασχηματισμού, ενδεικτικός των ταξιδιών. Ταξίδια φυσικού ή πνευματικού χαρακτήρα που θα επιφέρουν θετικές εξελίξεις. Είναι επίσης ενδεικτικός επιλογών και κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η διοχέτευση της δύναμης στη σωστή κατεύθυνση.

Ανεστραμμένη: Ο ανεστραμμένος ρούνος είναι ενδεικτικός των καθυστερήσεων και των πιθανών δύσκολων ταξιδιών. Ίσως ακόμη και ότι υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που χρειάζεται να πάρει κάποιος.

 ᚲ

Κεϊνόουζ, Κεν (Κ), Πύρ: Ρούνος αφιερωμένος στον Χέιμνταλ, τον παρατηρητή του κάτω κόσμου, συμβολίζει τη δράση.

Ορθή Πλευρά: Ρούνος του ανανεωμένου φωτός μετά από μια περίοδο σκοταδιού ή σύγχυσης. Συμβολίζει το όραμα, την αποκάλυψη, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και τη γνώση. Είναι επίσης προειδοποίηση για την υγεία, υπό μορφή πυρετού, αποστημάτων, ελκών, φυσικών ή διανοητικών προβλημάτων. Ως δαυλός, ο ρούνος αντιπροσωπεύει το δημιουργικό πυρ και την καλλιτεχνική ώθηση. Είναι ένας φάρος ελπίδας μέσα στο σκοτάδι.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος είναι ενδεικτικός ενός φραγμού στη δημιουργικότητα, αλλά και άμεσου κινδύνου για την υγεία. Υποδηλώνει αστάθεια, μάταιες ελπίδες και δημόσια προσβολή.

 ᚷ 

 Γκέμποε, Γκύτου (G), Δώρο: Ρούνος του ιερού σημείου, αφιερωμένου στους θεούς, συμβολίζει την προσφορά.

Ορθή Όψη: Ρούνος της γενναιοδωρίας, της παροχής και της λήψης δώρων και με τη βοήθεια των θεών, της ευγένειας και της βοήθειας προς τους άλλους. Είναι ένα δώρο και ένας χαιρετισμός της ειρήνης. Οι συνεργασίες και οι σχέσεις ευλογούνται. Οι άνθρωποι ενώνονται και οι σχέσεις οδηγούνται σε βαθύτερο επίπεδο. Είναι το φιλί των εραστών, η γενναιόδωρη αφθονία των θεών. Αυτός ο ρούνος αντιπροσωπεύει τη θυσία και την ισορροπία των στοιχείων.

Ανεστραμμένη: Σε αυτή την όψη του είναι ενδεικτικός της ζημιάς στη φιλία, του χωρισμού και της εγωκεντρικής συμπεριφοράς.

 ᚹ 

 Γουνγιό, Γουίν (W), Χαρά: Ρούνος αφιερωμένος στον Οντίν, συμβολίζει την εγκράτεια.

Ορθή Όψη: Ρούνος υλικής και συναισθηματικής απολαβής, χαράς, ευτυχίας, μέσω της επιμελούς αφοσίωσης. Δείχνει επίσης την άνεση και την ανανεωμένη ενέργεια, την καλυτέρευση. Η ισορροπία και η αρμονία είναι οι λέξεις κλειδιά για την εκπλήρωση των επιθυμιών. Περίοδος επανεξέτασης των σχεδίων και των στόχων, δεδομένου ότι το σκοτάδι δίνει τη θέση του στο φως.

Ανεστραμμένη: Ανεστραμμένος ο ρούνος είναι ένδειξη αρνητικών συγκρούσεων και αλλαγών. Είναι ακόμη και προειδοποίηση μιας προσδοκώμενης σύγκρουσης.

 ᚺ 

 Χοουγκοουλόζ, Χαγκάλ (h) Χαλάζι: Ρούνος αφιερωμένος στον Χέιμνταλ τον παρατηρητή και τον Μόρντγκουντ, τον φύλακα της παγωμένης γέφυρας που οδηγεί στον κάτω κόσμο. Συμβολίζει τη συνοχή.

Ορθή Όψη: Ρούνος που προειδοποιεί για ασθένειες. Η λέξη Χαγκάλ σημαίνει χαλάζι και είναι συμβολική των ανεξέλεγκτων και καταστροφικών δυνάμεων. Δείχνει περίοδο αναταραχής, ασυμφωνίας, διάσπασης και κακή τύχη. Θα υπάρξουν οπισθοδρομήσεις και προβλήματα που πρέπει κανείς να υπομείνει ώστε να περάσει στην άλλη πλευρά.

Ανεστραμμένη: Σε αυτή την όψη ο ρούνος είναι ενδεικτικός ανεξέλεγκτων γεγονότων που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

  

Ναουθίζ, Νύο, Νιντ, (N), Ανάγκη: Είναι ρούνος αφιερωμένος στις Νορν, τις υφάντρες της μοίρας και την Νορτ, τη θεά της νύκτας που γεννά την ημέρα, συμβολίζει την αντιξοότητα.

Ορθή Όψη: Ρούνος που αντιπροσωπεύει τον περιορισμό και την υπομονή. Λέξεις κλειδιά: η αναγκαιότητα, η απουσία, η θλίψη και η κούραση. Είναι ενδεικτικός των υλικών δυσκολιών στην προσπάθεια για επιβίωση. Σκληρή εργασία και υπομονή μέσω του πόνου και της σύγκρουσης. Μια εμπειρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μαθητεία προκειμένου να υπερνικηθεί η δυσκολία. Υπάρχει μια προειδοποίηση ενάντια στην πλεονεξία και την επιθυμία, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί καταστροφικό.

Ανεστραμμένη: Ο ανεστραμμένος ρούνος προειδοποιεί για βιαστικές αποφάσεις και δείχνει το δρόμο της σκέψης για εκκρεμείς υποθέσεις.

    

Ισόου, Ιζ (Ι), Πάγος: Ρούνος που συμβολίζει την ένταση, και εντατικοποιεί τη σημασία οποιουδήποτε άλλου ρούνου συνδέεται μαζί του. Συνδέεται με την υπομονή και την καρτερικότητα.

Ορθή Όψη: Είναι ρούνος των εμποδίων και των νοητικών φραγμών. Είναι ένα εμπόδιο που σταματά ή αποτρέπει, ενώ προειδοποιεί ταυτόχρονα. Σαν φάρος μοιάζει με «λαμπρό φως», αλλά η ηρεμία, η υπομονή και η θυσία του Εγώ μπορούν να κερδίσουν το βραβείο. Άλλες έννοιες περιλαμβάνουν: ψυχρότητα μεταξύ των ανθρώπων, λήθαργο, θάνατο, λήξη, ισχυρές κρυμμένες δυνάμεις και φραγμούς στη σκέψη και την πράξη.

Ανεστραμμένη: Στην ανεστραμμένη όψη του είναι ενδεικτικός μιας ψυχρότητας που προκαλεί σύγκρουση και διαφωνίες. Μόνο με τη θετική δράση μπορούν να λειώσουν οι πάγοι.

 

Γερεάγουι, Γκερ, Γιάρα (J), Έτος: Είναι αφιερωμένος στη Φρέγια και τον Φρέι, το γενναιόδωρο ζευγάρι, συμβολίζει τον Νόμο και την αιώνια τάξη.

Ορθή Όψη: Ο ρούνος της συγκομιδής, της γονιμότητας και του περιστρεφόμενου τροχού. Συμβολίζει την επιτυχία, μια περίοδο γεμάτη αφθονία και τους κύκλους της φύσης και της ζωής. Οι προγραμματισμοί ευνοούνται, αν και τα σχέδια χρειάζονται υπομονή και παρατήρηση. Η προσπάθεια ανταμείβεται. Περιλαμβάνει τον ιερό γάμο μεταξύ ουρανού και γης, την καλή συγκομιδή, την γενναιοδωρία των βασιλέων και την ευημερία.

Ανεστραμμένη: Αυτός ο ρούνος ανεστραμμένος συμβολίζει έναν φραγμό στη φύση.

 Αϊχβάζ, Υρ ή Εόχ (el), Ακόντιο: Ρούνος αφιερωμένος στον Οντίν, που οδήγησε και συγκέντρωσε τις νεκρές ψυχές που έπεσαν στη μάχη στο ταξίδι τους στην Βαλχάλα ή τον κάτω κόσμο. Συμβολίζει την αιωνιότητα.

Ορθή Όψη: Όπως και η 13η κάρτα του θανάτου στις κάρτες των Ταρώ, αυτός ο ρούνος συμβολίζει τον θάνατο του κύκλου της ζωής. Δίνει έμφαση στη σημασία του θανάτου στην ανθρώπινη ζωή, όπως και στην αναγέννηση. Είναι συμβολικός της πύλης του κάτω κόσμου. Η υπομονή είναι προαπαιτούμενη για να εργαστεί κανείς σε μια περίοδο στασιμότητας. Οι παλαιοί τρόποι πεθαίνουν και δίνουν τη θέση τους σε νέους.

Ανεστραμμένη: Σε αυτή την όψη συμβολίζει τη νοσταλγία για το παρελθόν. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει συναισθηματικά προβλήματα που συνδέονται με το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου.

 ᛈ 

 Περθρόου, Πέορθ (P), Εστία: Ρούνος αφιερωμένος στην Φριγκ, τη Μητέρα των Πάντων. Συμβολίζει την αποκάλυψη, όλα όσα έρχονται από το φως στο σκοτάδι.

Ορθή Όψη: Ρούνος του μυστηρίου και των πραγμάτων που δεν είναι όπως φαίνονται, της αποκάλυψης. Είναι η περίοδος κατά την οποία βιώνεται το απροσδόκητο. Άλλες έννοιες που περιλαμβάνονται: μήτρα, θηλυκή γονιμότητα. Ένα παιχνίδι που παίζεται μεταξύ «της επιθυμίας και του πεπρωμένου».

Ανεστραμμένη: Αυτός ο ρούνος ανεστραμμένος είναι συμβολικός των κρυμμένων πραγμάτων που αποκαλύπτονται σε δημόσια θέα.

 ᛉ 

 Αλγίζ, Εοϊχ, Έολχ ή Ακουϊτζι (Z), Προστασία: Ρούνος αφιερωμένος στον Χέιμνταλ, τον παρατηρητή, συμβολίζει την αποτροπή.

Ορθή Όψη: Ρούνος συμβολικός της προστασίας και του καταφυγίου. Ο πειρασμός που εισβάλλει στο δρόμο ενός ατόμου, αλλά εκείνος πρέπει να αντισταθεί. Οι συγκινήσεις, ο πόνος και η σύγκρουση πρέπει να υπερνικηθούν για να προχωρήσει κανείς μπροστά. Άλλες έννοιες που συνδέονται μαζί του: νέες αρχές, προστασία, αποτροπή του κακού, πνευματικές φιλοδοξίες αλλά και η τσουκνίδα, το φυτό που πληγώνει όποιον τον πλησιάζει, ένα ισχυρό σύμβολο προστασίας.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος προειδοποιεί για την αποφυγή του κινδύνου που μπορεί να προκληθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο.

 

 Σοϊγουίλου, Σίγκελ (S), Ήλιος: Ρούνος αφιερωμένος στον Μπάλντερ, τον όμορφο θεό και τον ηλιακό τροχό.

Ορθή Όψη: Ρούνος της υγείας, του πλούτου, της ευτυχίας και της επαφής με τον ανώτερο εαυτό. Συμβολίζει το ανώτερο Εγώ, την ενέργεια, τον ιερό ηλιακό τροχό, τη δύναμη που νικάει το σκοτάδι και το θάνατο, ρίχνει το φως της αλήθειας σε κάθε κρυφό. Δείχνει την περίοδο κατά την οποία η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για ανανέωση. Υποδεικνύει επίσης την αποκάλυψη κρυμμένων μυστικών. Άλλες έννοιες που συνδέονται: δημιουργικότητα, καθοδήγηση (ιδιαίτερα των ναυτικών), πνευματική δύναμη για να αποφευχθεί η αποσύνθεση, το φως του κόσμου και η θετική αγαθοεργή μαγεία.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος προειδοποιεί για τη δυνατότητα απροσεξίας που οδηγεί σε κακή υγεία ή κίνδυνο.

 ᛏ 

 Τιβάουζ, Τυρ (t), Τράι (Θεός του πολέμου): Ρούνος αφιερωμένος στον Τυρ, κύριο των Ουρανών και πολεμικό ηγέτη, συμβολίζει τον όρκο.

Ορθή Όψη: Ρούνος της ανδρείας και της σταθερότητας ενάντια σε οποιαδήποτε αντιπαλότητα. Νέες συνεργασίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι ο ρούνος της ενέργειας, της ικανοποίησης και του πάθους και πρόκειται για φυλακτήριο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα. Άλλες έννοιες που περιλαμβάνονται: γενναίος και ευγενής θάνατος, αυτογνωσία, πίστη, νίκη και επιτυχία σε νομικά ζητήματα και τον πόλεμο.

Ανεστραμμένη: Όταν είναι ανεστραμμένος συμβολίζει τις απογοητεύσεις και τις φιλονικίες που διασκορπίζουν τη δύναμη.

 ᛒ 

Μπερκάνο, Μπέορκ, (Β), Γέννηση: Ρούνος αφιερωμένος στη γήινη θεά, συμβολίζει την πραγμάτωση.

Ορθή Όψη: Ο ρούνος της νέας γέννησης και των νέων αρχών. Αν και μπορεί να είναι ενδεικτικός μιας πραγματικής γέννησης ή ενός γάμου, ίσως αναφέρεται και στην προσωπική αύξηση, την εξέλιξη και την ευημερία μιας επιχείρησης. Άλλες έννοιες που περιλαμβάνονται: γονιμότητα με τη σωματική έννοια, ομορφιά και τα στήθη της γήινης θεάς.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος συμβολίζει τα εμπόδια ή τα προβλήματα που συμβαίνουν κατά τη γέννηση ή την έναρξη μιας κατάστασης. Προειδοποιεί επίσης για στασιμότητα.

 ᛖ 

 Εϊχβάζ, Έοχ, Εχ (e), Άλογο: Ρούνος αφιερωμένος στον Φρέι, τον θερινό ήλιο και τον υψωμένο φαλλό. Συμβολίζει την αναζήτηση για το νόημα της ζωής.

Ορθή Όψη: Ρούνος του ταξιδιού και της αλλαγής, ενδεχομένως της εργασίας, της σταδιοδρομίας, της κατοικίας ή και των τριών μαζί. Φέρνει μήνυμα από τους Θεούς αλλά και τάξη, υπερηφάνεια, ευτυχία και βοήθεια στους ανήσυχους. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει πνευματικά ταξίδια και πίστη στο πεπρωμένο.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος προειδοποιεί για μια ανησυχία και μια επιθυμία να δραπετεύσει κανείς ταξιδεύοντας ή ανάγκη απομάκρυνσης από το πρόβλημα, διαφυγή από τον πόνο.

ᛗ 

Μανάζ, Μαν, Άνθρωπος (Μ): Ρούνος αφιερωμένος στον Οντίν, τον Πατέρα των Πάντων και στον Χέιμνταλ, τον παρατηρητή, συμβολίζει την αλληλεγγύη.

Ορθή Όψη: Είναι ο ρούνος της ανθρωπότητας και όλων των ιδιοτήτων που διακρίνουν τους ανθρώπους. Υπονοεί ότι πρέπει να ακολουθείται η μέση ατραπός και αναφέρεται επίσης σε οικογενειακά ζητήματα. Άλλα νοήματα που περιλαμβάνονται είναι: σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας, αμοιβαία χαρά, ευφυΐα, μνήμη και πολιτισμός, όπως και επιθυμία για αλλαγή.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος συμβολίζει την έλλειψη κοινού νου. Επίσης, μια ανάγκη για παρηγοριά και απομόνωση, ιδιαίτερα από την οικογένεια.

 

 Λοουγκούζ, Λαγκού (L), Ύδωρ: Ρούνος αφιερωμένος στον Νγιόρντ, θεό του πλούτου της θάλασσας, συμβολίζει το υποσυνείδητο και τη διαίσθηση.

Ορθή Όψη: Αυτός είναι ο ρούνος της ασυνείδητης διαίσθησης και του μυστηρίου. Μπορεί να είναι ενδεικτικός ψυχικών δυνατοτήτων και θάρρους. Σημαίνει την επιτυχία στο ταξίδι, όπως επίσης και κέρδη. Άλλες έννοιες περιλαμβάνουν: η άμπωτη και η πλημμυρίδα των παλιρροιών, κύματα, θάλασσες και λίμνες και η δύναμη της φυτικής ανάπτυξης που εκρήγνυται μέσα από το χώμα.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος συμβολίζει τα θυελλώδη ύδατα και τη συναισθηματική αναταραχή.

 ᛝ

 Ινγκβαούζ, Ινγκ (ng), Γονιμότητα (ο θεός Ινγκ): Ρούνος αφιερωμένος στον Φρέι, τον θερινό ήλιο και σύζυγο της Φρέγια, συμβολίζει την ολοκλήρωση.

Ορθή Όψη: Είναι ο ρούνος της ειρήνης και της ευημερίας, της αρσενικής γονιμοποιού δύναμης. Συμβολίζει τη δύναμη του υψωμένου φαλλού και της γονιμοποίησης που συνεπάγεται. Προγράμματα, ιδέες, ακόμη και άνθρωποι φθάνουν στο πλήρες δυναμικό τους. Τα προβλήματα και τα ζητήματα που ανακύπτουν επιλύονται. Η εστία και το σπίτι προστατεύονται.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος προειδοποιεί για την ανάγκη να είναι κανείς πιο επιμελής και πως η πρόοδος εμποδίζεται.

 ᛞ 

 Δοουγκάουζ, Νταέγκ (d), Ημέρα ή Αυγή: Ρούνος αφιερωμένος στον Χέιμνταλ, τον παρατηρητή, συμβολίζει τη σύνθεση.

Ορθή Όψη: Ρούνος της αρμονικής απροσδόκητης επιτυχίας. Είναι μια ισορροπία μεταξύ του φωτός και του σκότους, καθώς η νύχτα δίνει τόπο στην αυγή, κι εκείνη δίνει τόπο στην ημέρα κ.λπ. Είναι ένας φάρος φωτός που φέρνει διαύγεια, επιτυχία και αφθονία στη ζωή. Είναι επίσης η σωστή περίοδος για να ξεκινήσει κανείς νέα σχέδια αλλά ταυτόχρονα να είναι προσεκτικός στο ταξίδι που τον περιμένει.

Ανεστραμμένη: Ο ρούνος ανεστραμμένος προειδοποιεί για προσεκτικά βήματα και συντήρηση της ενέργειας.

ᛟ 

 Οουθάλα, Όθελ, Οντάλ (Ο), Προγονική Ιδιοκτησία: Ρούνος αφιερωμένος στην κληρονομιά, συμβολίζει τrunes12ην παράδοση.

Ορθή Όψη: Είναι ο ρούνος της κληρονομιάς και της απόρριψης παραδοσιακών τρόπων προκειμένου να προχωρήσει κανείς μπροστά. Συμβολίζει τη διανοητική και πνευματική κληρονομιά, την ιδιοκτησία και τις παλαιές παραδόσεις αλλά και τις οικογενειακές αξίες. Άλλες έννοιες που συνδέονται με αυτόν είναι: η απελευθέρωση ενός ατόμου από μια ομάδα ή γενιά, θεμελιώδεις ιδέες και πνευματικές αξίες. Αν και κάτι μπορεί να πρέπει να χαθεί, ώστε να αποκτηθεί κάτι άλλο, υποδεικνύοντας τη σοφή διαχείριση των πόρων. Είναι επίσης βοηθός σε πνευματικά και φυσικά ταξίδια, όπως και πηγή ασφάλειας και ευμάρειας.

Ανεστραμμένη: Αυτή η όψη ανεστραμμένη συμβολίζει οικογενειακές διαφωνίες, προβλήματα με τους γονείς και προβλήματα κληρονομιάς. Υποδηλώνει επίσης αταξία, ολοκληρωτισμό, δουλεία, φτώχεια και χάσιμο ακίνητης περιουσίας.

 

Το Ζήτημα του «Κενού Λίθου»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκύψει ένα θέμα μεταξύ των μελετητών του ρουνικού αλφάβητου Φούθαρκ. Γύρω στη δεκαετία του ’80 έκανε την εμφάνισή του σε κάποια βιβλία και ένας «κενός λίθος», δίχως κανένα σύμβολο χαραγμένο επάνω του, ο οποίος υποστηριζόταν πως συμπλήρωνε το Πρεσβύτερο Φούθαρκ. Αυτός ο κενός λίθος αποδιδόταν στον Οντίν, ή στη Βυρντ, τη μοίρα και υποτίθεται ότι συμβόλιζε το άγνωστο, την αρχή και το τέλος. Ωστόσο, οι οπαδοί της παραδοσιακής γραμμής θεωρούν ότι δεν υπάρχει ιστορικό υπόβαθρο που να υποστηρίζει την πρόσθεση αυτού του λίθου στο ρουνικό αλφάβητο, με το εύλογο επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα συμβολικό αλφάβητο να υπάρχει ένας λίθος στον οποίο δεν υπάρχει επάνω κανένα σύμβολο. Οι έρευνες έχουν φέρει στο φως επιγραφές στις οποίες χρησιμοποιούνται πέραν των ρουνικών χαρακτήρων η τελεία και η άνω κάτω τελεία, αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι χρησιμοποιούταν κάποιος κενός λίθος ως ρούνος.

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

   • Karcher, St., The Illustrated Encyclopedia of Divination, Element Books Ltd., (Dorset, 2000).
   • King, B., The Way of the Runes, Thorsons, (London, 2002).
   • Barnes, Ch., A Guide to Odin’s Rune Cards, Narada Media, (Milwaukee, 1998).
   • Barnes, M.P., The Runic inscriptions of Maeshowe, Orkney. Institutionen for nordiska sprak, Uppsala universitet,
      (Uppsala, 1994).

 

Κ.Π.